вторник, 31 декабря 2013 г.
вторник, 24 декабря 2013 г.
Oxentea. Probleme de mediu.
Acțiuni de salibrizare în cadrul proiectului!
Proiectul "Un grad sporit de implicare - mai multe oportunități de dezvoltare!" este implementat datorită grantului acordat prin intermediul Proiectului SECTOR al Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrală și de Est. Acest proiect este finanțat de Guvernul Suediei.
воскресенье, 22 декабря 2013 г.
Vizită de studiu în satul Goian.
Hai să ne (RE)cunoaștem!
Astfel se numește proiectul, care recent a început să-l implementeze Clubul Femeilor. Prima activitate a fost desfășurarea unei vizite de studiu și informare a echipei de implementare a proiectului în satul Goian de pe malul stîng al Nistrului. În Goian am fost întîmpinați cu mare drag de un grup de femei active din localitate. Prima impresie pe care am avut-o, a fost senzația că ne-am întors în timp: Goianul parcă încremenise în anii 90 ai secolului trecut. Și oamenii aveau păstrată în suflet bunătatea de altă dată. Misiunea noastră de a stabili o legătură mai apropiată cu femeile din Goian, sat situat vizavi de Oxentea pe malul stîng al Nistrului, a fost îndeplinită fără dificultăți: într-o atmosferă prietenoasă, directoarea Casei de Cultură, dmn. Aliona Zgherea, ne-a făcut pentru început o descriere a vieții localnicilor, ne-a relatat despre activitățile culturale ce se desfășoară în Goian și ne-a povestit împreună cu celelalte femei invitate la această întîlnire de studiu despre problemele, ce se străduie să le depășească cu forțele proprii. Ne-au mărturisit, că au participat la un seminar de informare privitor implicării femeilor în prosese de soluționare a problemelor comunitare, au fost informate cum ar putea complecta o Cerere de finanțare, pentru a accesa un grant, ce ar fi o oportunitate pentru a soluționa unele probleme, dar nu au susținerea autorităților (administrației) raionale. Mai mult chear, ar putea fi și persecutate. Așa ar fi, sau nu, nu putem afirma. Un lucru ne-a fost clar - frica a pus stăpînire pe sufletul acestor oameni! Totuși au curajul, motivația și încrederea că pot să schimbe lucrurile în bine.
Cel mai important lucru a fost să remarcăm, că conaționalii noștri știu să prețuiască cu sfințenie obiceiurile și tradițiile neamului, ceea ce la noi nu chear în toate localitățile se observă.
La întîlnire au mai participat și alte femei din Goian: Raisa Chirița, conducător artistic la Casa de Cultură, Rodica Vucolova, directoarea gimnaziului, Aliona Ochioșanu, șefa grădiniței de copii, Victoria Gherbeș, șefa bibliotecii publice, cît și șeful administrației locale (primarul) Serghei Malai.
Trei ore au trecut pe neobservate. Am reușit în acest timp să ne reamintim mai multe lucruri plăcute, dar și să convenim asupra acțiunilor de mai departe, pe care le vom desfășura împreună. Următoarea activitate din cadrul proiectului va avea loc pe 11 ianuarie în Oxentea. Atunci așteptăm toate părțile interesate la o masă rotundă.
Acest
proiect este realizat in cadrul proiectului „Participarea femeilor din zonele
rurale de pe ambele maluri ale Nistrului, în dezvoltarea comunităţii”, care
este implementat de Centrul Contact din Chișinău, în parteneriat cu Institutul
Independent de Drept si Societate Civilă din Tiraspol, cu asistenţa
Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea
Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite
pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul Programului este de a contribui la
promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea
autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi
interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor
locale.
пятница, 20 декабря 2013 г.
Finisarea activităților educativ-informative din cadrul proiectului "Un grad sporit de implicare - mai multe oportunități de dezvoltare!"
Instruiri ECOlogice pentru adulți.
Recent au fost organizate ultimile două instruiri ale proiectului pentru educatorii și părinții copiilor de la grădinița Izvoraș, pentru profesorii și părinții copiilor cu CES de la centrul de zi Armonie. Beneficiarii au aflat mai multe metode cognitive de lucru cu copiii cînd vine vorba de educație ecologică. Ei au fost antrenați în activități practice, ce le vor fi de mare folos cînd vor educa la tînăra generație simțul responsabilității față de mediul înconjurător.
Tot în cadrul acestor instruiri, adulții au discutat despre modalitățile de implicare a mai multor cetățeni în acțiuni de salubrizare a spațiilor publice din localitate. Dar cel mai important lucru ar fi, ca fiecare oxentean să fie responsabil de păstrarea unui mediu curat și îngrijit. S-a convenit despre participarea educatorilor și părinților la acțiunile de amenajare a terenului de joacă și odihnă pentru copii din zona parcului din localitate.
În acelaș timp continuă colectarea desenelor, lucrărilor din materiale naturale ale copiiilor, pentru organizarea expoziției de lucrări sub genericul "Să invităm copilăria în parc".
Expoziția va fi organizată în holul școlii, cît și în holul Primăriei Oxentea în ajunul sărbătorilor de Crăciun.
Colectăm în continuarie desenele copiilop pentru concurs! Cele mai reușite lucrări vor fi premiate!
Succese și baftă în continuare!
Proiectul "Un grad sporit de implicare - mai multe oportunități de dezvoltare!" este implementat datorită grantului acordat prin intermediul Proiectului SECTOR al Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrală și de Est. Acest proiect este finanțat de Guvernul Suediei.
Подписаться на:
Сообщения (Atom)