Antreprenoriat social - o nouă provocare pentru Clubul Femeilor!
După semnarea Contractului de grant cu Fundația Est Europeană, a început implementarea proiectului "Valorificăm potențialul antreprenorial local și ne dezvoltăm!"
Pe parcursul lunii aprilie s-a desfășurat sondajul de opinie privitor la crearea şi desfăşurarea activităţii înterprinderii sociale. La sondaj au participat 100 de persoane, care au avut posibilitatea de a răspunde la 5 întrebări.
Persoanele intervievate au fost din diferite sfere și domenii sociale, dar de cele mai dese ori au fost părinții potențialilor noștri beneficiari – a elevilor claselor gimnaziale.
La data de 16.05.2014 s-a organizat o masă rotundă de lansare și promovare a proiectului, la care au fost invitaţi membrii APL, agenţi economici din localitate, reprezentanţi din raion şi din alte localităţi, primarul localității, consilieri, directorul gimnaziului din localitate. Din cei 20 de invitați au participat 16 persoane.
Directorul de proiect, doamna Buzila Rodica, a făcut o mică prezentare a proiectului, a scopului și obiectivelor proiectului, s-au accentuat aşteptările şi rezultatele acestui proiect, despre beneficiile pe care le va aduce acest proiect localității, apoi s-a pus în discuţie importanţa afacerilor sociale pentru comunitate şi nu numai.
S-a ajuns la concluzia că astfel de afaceri sînt bine-venite pentru locuitorii satului. Participanţii al masa rtundă au urat succes membrilor echipei de implimentare a proiectului și s-au arătat deschiși spre colaborare, în special agenții economici din teritoriu, producători de produse agricole.
La cel de a doua etapă a discuției s-a vorbit despre procedeele prin care APL-ul poate susţine afacerile sociale. La acest subiect secretara primăriei Oxentea, Botnari Efimia, a menționat că în ceea ce ține de competența APL, s-ar putea elabora și semna un Acord de cooperare între ONG și APL. A fost întocmită
o listă de îmbunătățiri, cum ar fi:
o listă de îmbunătățiri, cum ar fi:
primăria poate să asigure un depozit pentru produsele alimentare,
să ofere un spaţiu pentru amenajarea cantinei în piața care urmează să fie construită în timpul imediat următor din sursele alocate de Guvern,
să scutească pe un termen preferențial plătirea de taxe locale a întreprinderii sociale nou create,
la desfășurarea achizițiilor de materie primă (produse alimentare, fructe, legume), producătorii din teritoriu să aibă prioritate.
Această listă de propuneri a măsurilor de susținere a antreprenoriatului social de către APL urmează să fie prezentată Primarului localității și consilierilor.
Asistenta socială, Rusu Evdochia, a menționat, că va ajuta la selectarea persoanelor social-vulnerabile care urmează să fie ajutate, dar și a persoanelor din grupuri defaforizate, ce ar putea fi angajați la cantină.
La finalul discuţiei s-a definitivat listă de propuneri a măsurilor de susţinere a antreprenoriatului social de către APL iar participanții vor contribui la transmiterea informației privitor la acest proiect mai multor locuitori ai satului.
Special pentru transmiterea veridică a informației pentru acest proiect a fost elaborată o pliantă informativă, ce a fost distribuită participanților, dar și transmisă către mai mulți cetățeni.
Pe 2-3 august, a fost organizată instruirea Legislația Republicii Moldova cu privire la desfășurarea activităților economice pe teritoriul RM pentru agenții economici locali, care ar putea deveni anterior furnizori de materie primă pentru întreprinderea noastră. Instruirea a fost dirijată de Victor Suruceanu, trainer/profesor ICAWB (Centrul International de Promovare a Femeii in Business. International Center for Advancement of Women in Business). La finalul instruirilor, participanții au primit Certificate.
Acest proiect este realizat de Asociația Obștească Clubul Femeilor INSPIRAȚIE din Oxentea, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.